Renginys po:

  • 00 D.
  • 00 VAL.
  • 00 MIN.
  • 00 SEK.
+

Žalios kitos savaitės prognozės

Categories: Maistas,Naujienos

Kovo 17 yra ne šiaip sau diena – jeigu kitą penktadienį išsiruošę į miestą sutiksite žaliai pasipuošusių ir šiek tiek apsvaigusių piliečių, nenustebkite, tadien visų airių (ir tų, kurie širdyje prijaučia airių kultūrai, ar šiaip mėgsta šią šventę) yra švenčiama švento Patriko diena. Trumpai apie tai, kaip šventė atsirado, kas buvo tasai Patrikas, ir kokios yra jos tradicijos.

Istorija. Patriko vardas visai nebuvo Patrikas, ir jis nebuvo airis, tikrasis šventojo vardas – Maewyn, ir gimė jis to meto romėnų Britanijoje, tačiau buvo pagrobtas ir parduotas į vergiją Airijoje.

Iš ten pabėgo į vienuolyną Prancūzijoje ir atsivertė į krikščionybę, o į Airiją sugrįžo 432 mūsų eros metais kaip misionierius. Nors šalyje jau buvo paplitusi krikščionybė, legendos pasakoja apie jo konfrontaciją su vietos druidais, kuri baigėsi naujojo tikėjimo platesne sklaida. Patrikas (kuris šį vardą gavo atsivertęs į krikščionybę) tapo vyskupu, ir po savo mirties kovo 17 d. buvo paskelbtas šventuoju bei oficialiu Airijos globėju. Vis dėlto, šv. Patriko diena kaip masinis renginys buvo pradėta švęsti prasidėjus airių migracijai į valstijas, kur manoma, nostalgija namams šią dieną pavertė itin pompastiška ir šventė išplito visame pasaulyje.

Smagūs faktai.

    • Trilapis dobilas. Augalas dažnai naudojamas kaip šventės simbolis – manoma, kad dobilą šventasis naudojo kaip priemonę Šventajai trejybei paaiškinti.
    • Žalia upė. 1962 m. Čikagoje buvo sugalvota šventės proga dalį upės nudažyti žaliai. Tradicija prigijo ir yra puoselėjama iki šiol.

  • Konservuota jautiena su kopūstais. Tradicinis šventės patiekalas: XIX a. airiai imigrantai gyveno itin skurdžiai ir toks maistas buvo visa, ką jie galėjo sau leisti.

Tradicijos.  Be žalios upės, šventė įtraukia paradus, pasipuošus gnomų kepurėmis, nesibaigiančius tostus su Guiness’u ir smagias airiškas melodijas. Smuklės paprastai būna perpildytos, o ir Vilniuje kartais galima sutikti įsilinksminusių svečių, pasipuošusių smaragdu.

Colcannon prie taurės Guiness’o. Jeigu turėsite galimybę, paskanaukite tradicinio airiško Colcannon – tai košė pagaminta iš bulvių, kopūstų ir šoninės, kurią galite pasigaminti ir patys.

8 porcijoms reikės:

– 1 kg bulvių, nuluptų ir supjaustytų kubeliais

– 4 šoninės juostelių

– 1/2 nedidelio kopūsto

– 1 didelio smulkinto kopūsto

– 1/2 stiklinės pieno

– druskos ir pipirų paskaninti

– 1/3 pakelio tirpinto sviesto patiekimui

Paruošimas:

  1. Vandenyje išvirkite supjaustytas bulves – 15-20 min., kol suminkštės.
  2. Į gilią keptuvę sudėkite šoninės juosteles. Kepkite ant vidutinės ugnies, kol paruduos. Iškepus sudėkite ant popierinio rankšluosčio ir leiskite atvėsti. Vėliau susmulkinkite į nedidelius gabalėlius ir padėkite į šalį. Tik šiukštu neplaukite keptuvės, kurioje ruošėte šoninę – į ją sudėkite susmulkintą kopūstą bei svogūną ir kepkite, kol kopūstas suminkštės.
  3. Nukoškite išvirtas bulves, supilkite pieną, druską bei pipirus ir sutrinkite iki norimos konsistencijos. Įmaišykite šoninės gabalėlius, iškepusius kopūstus bei svogūnus. Patiekite košę su šiltu, tirpintu sviestu.

Recepto šaltinis.

Facebook Komentarai

Related Post

Parašykite komentarą