Urzgiančio butelio (growler’io) istorija

Categories: Alus,Naujienos

Growler‘is (angl. To growl – urgzti) arba lietuviškai korektiškas terminas, alaus ąsotis, turi gana įdomią istoriją. Nors Lietuvoje švysčiojant tokiais butelaičiais pamatysime retai, kas tikrai nenuostabu, – craft kultūra pas mus nėra tokia įsišaknijusi, o masinio vartojimo alaus mėgėjų tarpe buvo kitokia, bambalių mada.
Ankstyvajame XIX a. alui transportuoti iš vietinių smuklių iki namų buvo naudojami skardiniai kibirai, statinaitės, ąsočiai, stikliniai indai, stiklainiai ir visa, ką tik leido vaizduotė bei tuometinis higienos supratimas. Vis dėlto, populiariausias įrankis buvo 2 kvortų (~ 2 litrų) emaliuotas arba cinkuotas skardinis kibirėlis, kuris ir buvo dabartinio growler’io protėvis. Growler‘iu šis indas buvo pavadintas, nes nešant alus jame teliūskuodavo dėl ko išsiskirdavo anglies dvideginis ir sukeldavo urzgimo garsą. Šie indai buvo konfliktų tarp barmenų ir klientų priežastimi – vieni growler‘ío talpą matavo kvortomis, kiti pintomis (1 pinta – apie 0.47 litro): taip taip, ir anksčiau iki viršaus nepripildavo 😊 Įdomus faktas, kad prieš prasidedant Antrajam Pasauliniam Karui JAV vietos darbininkams arba tėvams tokius growler‘ius iš smuklių arba bravorų temptdavo vaikai, kurie buvo praminti Kibirų berniukais. Prohibicijos metu ši praktika buvo griežtai reguliuojama ir tokie transportuotojai gaudomi bei baudžiami.
1950-aisiais skardinius kibirus pakeitė uždari vaškuoto kartono konteineiriai, kurie atrodė kaip sukryžmintas pieno pakuotės ir kinų maisto į namus įpakavimo variantas. 1960-aisiais growler’iai išnyko iš akiračio, kai barams buvo leista prekiauti išpilstytu alumi po užsidarymo, tuomet buvo pradėta naudoti plastikinius indus. Konceptą atgaivino aludaris Charlie Otto,1989-aisiais, kuris buvo mikrobravoro, kuriame nebuvo išpilstyto alaus, t.y. gaminius klientai ragaudavo tiesiai iš krano, savininkas(Charlie neturėjo galimybės alaus buteliuoti). Vis dėlto, aludaris norėjo pasiūlyti alaus išsinešimui ir, laimei, jo tėvas prisiminė growler‘io laikus. Įpakavimą reikėjo patobulinti, nes skardiniai kibirai jau buvo praeityje, ir greitai Charlie pradėjo spausdinti savo logotipą ant stiklinių alaus ąsočių, kuriuos šiuo metu ir vadiname growler‘iais.

Straipsnio šaltinis.

Facebook Komentarai

Related Post

Parašykite komentarą

CAPTCHA