Renginys po:

  • 00 D.
  • 00 VAL.
  • 00 MIN.
  • 00 SEK.
+

Trapistų alus: Zundert

Categories: Alus,Naujienos

Šių metų pradžioje Lietuvoje prieinamo trapistų alaus arsenalą Alaus Gidaspapildė naujoku iš Nyderlandų – Zundert. Labai nudžiugom jį išvydę vietinio Sanitex  lentynoje, bet prieš pradėdami narstyti alų po mielę pakalbėsim apie patį trapistų alų – kuo jis ypatingas, kodėl toks geidžiamas ir nepigus.

Pradėkim nuo to, kas yra trapistai. Tai Romos katalikų vienuolių ordinas, kurio šaknys siekia XVII amžių. Prancūzijoje, La Trappe abatijoje, 1664 m. prasidėjo sujudimas. Vienuolyne gyvenę cistersų ordino vienuoliai sunerimo, kad jų broliai kituose vienuolynose pradėjo laisviau žiūrėti į šv. Benedikto regulą. Tai dar VI a. surašytos taisyklės, nusakančios vienuoliško gyvenimo idealus ir vertybes. Taisyklės ragina gyventi kukliai ir klusniai, kuo rečiau aušinant burną neriekalingoms šnekoms. Trapistai ėmė griežčiau jų laikytis, visiškai atsisakė mėsos, bet neatsisakė… alaus, kuris, kad ir kaip bebūtų ironiška, kukliuosius vienuolius pavertė pasaulinėmis žvaigždėmis. Remiantis šv. Benedikto regula, vienuolynai išsilaiko gamindami ir pardavinėdami tam tikras prekes: sūrį, drabužius, karstus. Ir, žinoma, alų, kurį vertina beveik visi šio gėrimo gykai. Iš pasaulyje esančių 170 trapistų vienuolynų daryklos šiuo metu veikia vienuolikoje. Labai daug daryklų buvo sunaikinta per Prancūzijos revoliuciją ir pasaulinius karus. Daugiausia daryklų – šešios – veikia Belgijoje (trapistų alaus svarbą šiai šaliai puikiai iliustruoja tai, kad naujai atrastą nykštukinę žvaigždę mokslininkai pavadinto „TRAPPIST-1″). Austrijoje, Italijoje ir JAV yra po vieną, o Nyderlanduose nuo 2013 m. veikia dvi. Būtent tais metais debiutavo Zundert alus, kurį netrukus ir išlinksniuosime.

Taigi, tikro trapistų alaus ne tiek ir daug. Be to, ir verdamas jis nedideliais kiekiais, nes vienuolynai siekia ne užsidirbti, o tiesiog gauti tiek pajamų, kiek būtina. Tarkime, garsųjį Westvleteren reikia iš anksto užsakinėti telefonu. Tiesa, tokių daryklų kaip Chimay, Rochefort ar Orval alaus gauti lengviau, jų ir pajėgumai didesni, bet vis tiek trapistų alus sudaro tik mažą pasaulinės rinkos dalį.

Kaip ir visus gerus gaminius, taip ir trapistų alų žmonės įsigudrino padirbinėti. Būdavo, įpliekia žodį trapistų ant etiketės, nors alus gal net vienuolyno sienų nematęs, ir laukia garbės, šlovės ir pinigų. Todėl Tarptautinė trapistų asociacija nusprendė autentišką trapistų alų žymėti specialiu ženkliuku. Jis įrodo, kad alus tikrai virtas trapistų vienuolyne pačių vienuolių arba jiems prižiūrint, laikantis kokybės ir saugumo reikalavimų. Toks yra ir Zundert – olandiškas trapistų alus.

Stilius: tripelis
ABV: 
8,0 %

Išvaizda: Poskaidris tamsaus vario spalvos kūnas su aukšta tiršta rusva puta, kuri dailiai dailiai sėdo taurės sienelėmis.

Aromatas: Rūsys, žemės, kažkur toli – degintas cukrus, obuoliai. Aromatas nėra labai intensyvus.

Skonis: Justi degintas cukrus, bet saldumas nugludintas, nerėkmsingas. Alus gana vaisiškas, pabaigoje įsivyrauja duonos plutos, skrudėsių kartumas.

Gomurys: Gerai gazuotas, ilgai išliekančio skonio alus.

Bendras įspūdis: Rimtas, solidus alus. Tai švarus, klasikinis tripelis, tikrai patiksiantis žanro mėgėjams. Mums po Westvleteren (ir net po raudono Chimay) jis šiek tiek nublanko, tačiau vis tiek tai dėmesio vertas alus.

Pastaba: Alus ragautas 2017-02-20

Straipsnio šaltinis Bread and Beer.

Facebook Komentarai

Related Post

Parašykite komentarą