Someljė Jonas Lingys – „teisingai pasirinkau, ką darau“

Categories: Alus,Naujienos

Į 5 klausimus šįkart pakvietėme atsakyti kitą Lietuvos alaus someljė, Joną Lingį, kuris net ir su alumi nieko bendra neturinčiam praeiviui, ko gero, gali pasirodyti šiek tiek matytas: nuolat reklamose besisukantis veidas, kurį ir visai netrukus galėsite sutikti ir vakarienėje kartu su Deivydu Praspaliausku. Jonas dalinasi apie tai, kaip pasirinko tapti someljė, ir kodėl tuo pasirinkimu niekad neabejojo.

1.Visų pirma, gal galite pasidalinti, kas paskatino Jus tapti alaus someljė? Kokia buvo Jūsų istorija, kuri privedė iki akimirkos, kai nusprendėte laikyti egzaminą? Kodėl pasirinkote būtent alų, o ne kitą gėrimą?

Gal aš pradėsiu nuo to, kas mane apskritai atvedė į alaus pasaulį, tai Garrett Oliver. Šį žmogų pažįsta visas alaus pasaulis. Užsienyje, kiek netikėtai įsigijęs jo knygą ir po truputėlį pradėjęs gilintis į alaus pasaulį, jis mane įtraukė. Tuo metu buvo nemažai žmonių Lietuvoje, kurie alų virė, šnekėjo apie jį ir juo gyveno, tai buvo pati pati pradžia. Konkrečiai apie alaus someljė sužinojau lankydamasis UK, ten susipažinau su vienu vyruku, kuris buvo jau pabaigęs Beer Academy mokslus. Neskaitant to, kad jis pakankamai nemažai žinojo apie alų, labiausiai man patiko tai, kad apie savo pasirinktą gėrimą, jis kalbėjo kaip apie mylimą moterį. Jam neegzistavo maža ar didelė darykla, senas ar naujas receptas, jam tai buvo gėrimas, kuriuo jis tikėjo. Turbūt konkrečiai tai mane įkvėpė šiam žingsniui – tapti alaus someljė. Nemeluosiu, kai pasirinkau tai daryti, abejojau ar čia, Lietuvoje, būsiu suprastas, bet akivaizdu kad taip, dabar mano kolegų (alaus someljė) jau yra nemažas būrelis. Alus turi labai daug įdomių savybių, bet turbūt labiausiai išsiskiria tuo, jog ragaujant jį per vieną gurkšnį, tu gali jausti labai daug skirtingų skirtingų skonių, ko neturi joks kitas gėrimas.

2.Neseniai kalbinome kitą Lietuvos alaus someljė, Astą Urbonaitę, kuri pasidalino savo patirtimi laikant egzaminą: gal galite papasakoti savo įspūdžius – kiek laiko ir kaip ruošėtės, kas buvo sunkiausia ar lengviausia jo metu?

Pats egzaminas nebuvo labai sudėtingas, sakyčiau tai buvo pakankamai aukšto lygio degustacija su priedais, kur negalėjai suklysti. Tai buvo vienas iš maloniausių gyvenime laikytų egzaminų, nes pats norėjau jį laikyti. J Aišku pats svarbiausias etapas norint išlaikyti egzaminą tai pasiruošimas, kuriam skyriau pakankamai laiko tiek Lietuvoje, tiek Londone. Svarbiausia praktika! Tuo ir vadovavausi. Atvykau kelios dienos prieš egzaminą į Londoną. Eidavau mokytis panašiai kaip į darbą, nuo 9 iki 6, turėjau „praktinius bei teorinius“ mokymus su alumi, vėliau ilsėdavausi ir vėl kibdavau į mokslus. Dabar matau, jog tai buvo labai į naudą.

3.Someljė laipsnis Lietuvoje dažniausiai asocijuojamas su vyno kultūra, o štai alaus someljė, nors turime net 5, tik dabar pradeda dažniau mirgėti viešumoje. Ar sutinkate, kad someljė laipsnio imponuojamas autoritetas gali padėti labiau įsitvirtinti craft kultūrai Lietuvoje? Kaip manote, kokios yra didžiausios kliūtys craft edukacijai mūsų šalyje?

Manau kad kiekvienas mūsų tinkamai prisidėjęs prie alaus kultūros skatinimo yra labai svarbus. Natūralu, jog vyno someljė daug plačiau žinomi pasaulyje bei Lietuvoje, nes apie vyno kultūrą buvo pradėta kalbėti jau labai seniai, mes tuo metu snaudėme ir nieko nedarėme, dėl to dabar turime, ką turime. Manau, kad ne „Someljė“ išgelbės arba recruit‘ins alaus pasaulį, o žmonės, kurie turi teisingą požiūrį ir realiai myli alų. Kliūčių vystytis alaus kultūrai – nėra. Tam nereikia alaus titulų, ar barzdos, kaip pas mane, tam reikalingas nuoseklus darbas ir protingas požiūris.

4.Ką Jūsų gyvenimui atnešė buvimas someljė – kokius teigiamus ir neigiamus aspektus galėtumėte išskirti? Ar būna dienų, kai pagalvojate, kad geriau būtumėte pasirinkęs kitą veiklą?

Tapęs alaus someljė, sužinojau begalę dalykų, kurių nežinau. Turiu omenyje, kad mane tai įkvėpė skleisti alaus žinią ir tuo dalintis su kuo daugiau žmonių. Kitu atveju tai įpareigoja elgtis su žiniomis teisingai ir dar labiau gilintis į alaus pasaulį. Manau kad būna daugiau dienų, kada galvoju: „blemba nu teisingai pasirinkau, ką darau“.

5.Koks buvo skaniausias alus, kurį ragavote šį mėnesį, ir galėtumėte rekomenduoti kitiems alaus mylėtojams?

Kas mane visą laiką pradžiugina savo ypatingu balansu ir lengvumu tai – Saison Dupont.

Kas mane labai nustebino tai Brewdog ir Cloudwater kolaboracija – Vermont IPA.

Interviu su someljė Asta Urbonaite skaitykite čia.

Facebook Komentarai

Related Post

Parašykite komentarą

CAPTCHA