Pradėkite matyti savo alų

Categories: Alus,Naujienos

Kaip kad ir sudėtingi patiekalai, turintys skirtingas skonių gamas, patiekimo ir vartojimo etiketą, taip ir alus turi savo pasimėgavimo taisykles, todėl jeigu apie jas išmanote mažai, dažnai labai sunku tinkamai įvertinti savo gėrimą. Net jei neturite praštmatnios taurės, visuomet įpilkite alų į švarų stiklą, nes tik taip galėsite iki galo pasigėrėti aludario kūriniu ir įvertinti jo gebėjimus. Svarbu ne tik ragauti alų, bet ir matyti tam tikrus jo išvaizdos niuansus.

Spalva. Alaus spalva priklauso nuo to, koks salyklas buvo naudotas. Tamsesnė gėrimo spalva išgaunama skrudinant salyklą ilgiau ir aukštesnėje temperatūroje. Kuo ilgiau truks ir temperatūra bus aukštesnė, tuo juodesnį gėrimą matysite. Kaip bebūtų, alus turi visą spalvų gamą – nuo šiaudų, iki deimantinio juodumo, rubino, gilios aukso, gintaro, rudumo ir daug kitų. Spalva gali kisti ir priklausomai nuo kitų panaudotų sudedamųjų dalių, pvz.: vaisių, uogų.  Todėl pasimėgavę aromatu, pakelkite taurę prieš šviesą ir tinkamai įvertinkite teliūskuojantį spalvų žaismą.

Skaidrumas. Labai ilgai skaidrus, švytintis alus buvo laikomas aukščiausios kokybės rodikliu ir demonstravo aludario įgūdžius. Jeigu alus per ilgai brandimas, ar jo gamyboje pasitaiko klaidų, tai gali akimirksniu sužlugdyti šią savybę. Kaip bebūtų, kai kurie stiliai, pvz.: hefeweizen, witbier ir t.t., turi būti drumsti, tačiau jokiu būdu neturėtumėte matyti taurėje plaukiojančių snaigučių ar neaiškių gumulėlių. Sunkiau yra įvertinti tamsaus alaus skaidrumą, tačiau, priklausomai nuo alaus stiliaus į šią vaizdo savybę visuomet svarbu atkreipti dėmesį.

Puta. Jeigu esate vienas iš tų mėgėjų, kurie pila alų taip, kad būtų kuo mažiau putos, sukluskite. Puta taip pat yra kokybės požymis – todėl kuo rečiau gerkite iš buteliuko. Neminint aromato, puta savo kremiškumu, tekstūra ir nėriniais ant taurės kraštų, yra dar vienas aspektas, kuris leidžia labiau pasimėgauti alumi.

Todėl prieš savaitgalį keldami taurę prie lūpų, stabtelėkite ir įvertinkite ne tik aromatą, bet ir pasirinkto alaus vaizdą taurėje, pabandykite apibūdinti tai, ką matote  sau, arba fiksuokite savo alaus užrašuose, apps’e. Tai puikus būdas mokytis skirti tam tikras alaus savybes ir laikui bėgant išmokti pastebėti mažus skirtumus.

Straipsnio šaltinis. 

Facebook Komentarai

Related Post

Parašykite komentarą

CAPTCHA