Renginys po:

  • 00 D.
  • 00 VAL.
  • 00 MIN.
  • 00 SEK.
+

Pakvaišęs antradienio ingredientas – jūržolė

Categories: Alus,Naujienos

Teko rašyti apie daugybę keistų alaus skonių – virtų su pusryčių dribsniais, riešutų sviestu, avokadais ir daugybe kitų, atrodytų su alumi nieko bendra neturinčių produktų. Bet šįkart dėmesys užkliuvo už atrodytų visiškai neįtikėtino skonio – jūržolės. Nors žaliavalgių ir aplinkos tausojimo trend‘as žengia ir į lėkštes, o šio dėka galime savo skonio receptorius nustebinti vis naujais skoniais, kaip kad jūržolės traškučiais, kurių tikrai galima rasti Lietuvos prekybos centruose. Bei, žinoma, sunku rasti lietuvį, kuris nėra ragavęs silkės su jūrų kopūstais. O kaip dėl alaus?!

Pasirodo drąsesni craft‘eriai nebijo paeksperimentuoti ir su šiuo visiškai netikėtu ingredientu. Kaip ten bebūtų šiuolaikiniai aludariai šlovės dėl atradimo sau neprisiima – pirmas toks alus buvo išvirtas Škotijoje 1995-aisiais, bravoro Williams Brothers Brewing Co. ir vadinosi Kelpie, kaip kad mitinė škotų folkloro būtybė. O dar XVIII amžiuje buvo žinoma praktika, kai aludariai miežių laukus tręšdavo jūržole. Šis ingredientas taip pat dažnai naudojamas ir dabar – bet ne skoninėms savybėms išgauti, o pasitarnauja aludariams alaus skaidrumui išgauti ir nešvarumams šalinti.

So skoniu eksperimentuoti išdrįso Marshall Wharf Brewing Co. bravoras, kuris žymus savo alumi virtu su austrėmis, ir Adroit Theory Brewing Co., kuris pasirinko pagaminti alų su dvigubu iššūkiu – jūržole ir zefyrais. Aludariai dalinasi, kad darbas su šiuo produktu nėra be iššūkių – štai pirmasis bravoras neapskaičiavo, kas nutiks džiovintai jūržolei sukontaktavus su vandeniu. Tuomet jau ne jūržolė alų valė, bet jūržoles teko valyti… iš visos įrangos. Kaip bebūtų, jeigu užtiksite šių bravorų kūrinius, Sea Belt Scotch Ale ir Death of Cthulhu, nepraeikite pro šalį ir gukštelėkite truputį jūros…

Facebook Komentarai

Related Post

Parašykite komentarą