Renginys po:

  • 00 D.
  • 00 VAL.
  • 00 MIN.
  • 00 SEK.
+

Padėkos vakarienė iš 5 patiekalų su alumi

Categories: Maistas,Naujienos

 kalakutas

Kol JAV švenčia Padėkos dieną, mes galime dėkoti kiekvieną dieną. Už ką? Už šiuos 5 puikius patiekalų su alumi receptus, kurie svaigins originaliu skoniu ir aromatais. Pagaminkite šį savaitgalį šventę ir sau!

Šventę pradedam pagrindiniu patiekalu – Kalakuto krūtinėle su svogūniukais ir dubbel padažu.

6-8 porcijoms reikės:

– 6 susmulkintų česnako skiltelių

– 1 arbatinio šaukštelio druskos

– 2 apelsinų žievelės

– 2 šaukštų alyvuogių aliejaus

– 1 šaukšto šviežio, kapoto raudonėlio

– 1 arbatinio šaukštelio maltų pipirų

– 800 g kalakuto krūtinėlės

– 1 ¾ stiklinės vištienos sultinio

– 2 šaukštų miltų

– ½ stiklinės sukapotų svogūniukų

– 1 stiklinės mėgstamo dubelio ar rudojo elio

– Žiupsnelio druskos.

Paruošimas:

  1. Įkaitinkite orkaitę iki 220◦
  2. Paruoškite kalakutą: sutrinkite ir sumaišykite česnaką ir druską grūstuvėje (arba ant pjaustymo lentelės, panaudojant peilį), kol susiformuos minkšta masė. Nedideliame dubenyje šakute sumaišykite šią masę kartu su apelsinų žievelėmis, aliejumi, raudonėliu ir pipirais. Šiek tiek atitraukite odą nuo kalakuto krūtinėlės ir mišiniu įtrinkite ją ir mėsą po ja. Įdėkite į kepimo maišelį ir kepkite vidutiniškai 20 min.
  3. Sumažinkite temperatūrą iki 190◦C ir kepkite krūtinėlę tol, kol mėsa jos viduje pasieks 70◦C (galite pamatuoti su specialiu termometru), tai truks ketvirtį arba pusę valandos. Iškepusią krūtinėlę perkelkite ant švarios pjaustymo lentos ir laisvai apdenkite aliuminio folija.
  4. Paruoškite padažą: sumaišykite miltus su ¼ sultinio bei nuo krūtinėlės kepimo maišelyje išsiskyrusiomis sultimis ir palikite pastovėti.
  5. Ant viryklės įkaitinkite keptuvę ir pakepinkite supjaustytus svogūniukus, kol paruduos – apie 3 minutes. Supilkite alų, likusį sultinį ir užvirinkite. Virkite 5 minutes nuolat maišydami. Įmaišykite miltų mišinį ir pavirkite dar 1 min. ant vidutinės liepsnos. Įdėkite žiupsnį druskos.
  6. Supjaustykite kalakuto krūtinėlę, o išsiskyrusias sultis įmaišykite į padažą ir patiekite.

 

Garnyrui pasimėgaukite Bulvių, mėlynojo pelėsinio sūrio ir alaus užkepėle.bulviu-uzkepele

8 porcijoms reikės:

– 350 ml šviesiojo elio (angl. Pale ale)

– 1 šaukšto sviesto (nesūdyto)

– 4 sutrintų česnako skiltelių

– 1 šaukšto miltų

– 1 stiklinės riebios giretinėlės

– 2 šaukštelių druskos

– 1 šaukštelio maltų pipirų

– 1 kg bulvių

– 2 nedidelių kriaušių (rinkitės mėgstamas bei prieš gamindami supjaustykite ir išimkite sėklytes)

– ¾ stiklinės sutrupinto mėlynojo pelėsinio sūrio

Paruošimas:

  1. Įkaitinkite orkaitę iki 190◦ Sviestu ištepkite stačiakampę (20×20 cm) kepimo formą. Naudodami peilį arba skustuką supjaustykite bulves maždaug 0,4 cm plonumo griežinėliais.
  2. Pakaitinkite alų gilesnėje keptuvėje ant vidutinės liepsnos, sudėkite sviestą ir česnaką ir virkite, kol ištirps. Pamažu sudėkite miltus vis pabarstydami ir pamaišydami, kad nesusiformuotų gumulėliai. Sumažinkite liepsną iki minimumo ir maišydami virkite apie 1 min. Supilkite grietinėlę ir padidinkite liepsną iki vidutinės. Virkite, kol sutirštės – apie 3 min. Pabaigoje sudėkite druską ir pipirus.
  3. Kepimoje formoje sluosniuokite 1/3 bulvių, ant viršaus dėkite 1/3 kriaušių ir užbarstykite ¼ sūrio, pakartokite tai dar kartą ir ant viršaus pabaigoje sudėkite likusį sluoksnį bulvių ir kriaušių (atkreipkite dėmesį, kad sūrį dėsite tik 2 kartus ir pusė viso kiekio Jums dar turi likti). Ant viršaus supilkite alaus mišinį ir sudėkite visą likusį sūrį, uždenkite folija. Kepkite, kol bulvės suminkštės – tai turėtų užtrukti 45 min. – 1 val. Nuimkite foliją ir kepkite dar 20 min., tik būkite atsargūs, nes sūris gali sudegti. Prieš patiekiant, leiskite pravėsti bent 20 min.

Prie mėsytės patiekite skalsaus Spanguolių-alaus pagardo.spanguoliu-pagardas

10 porcijų reikės:

– 450 g spanguolių (šviežių)

– 1 ¼ stiklinės rudojo cukraus

– 350 ml lambic stiliaus alaus su uogomis (pvz. Kriek)

– 1 žiupsnelio druskos

Paruošimas:

Sumaišykite visus ingredientus keptuvėje storesniu dugnu. Užvirinkite ant vidutinės ugnies. Sumažinkite kaitrą, ir maišydami virkite, kol spanguolės išsileis, apie 5 min. Prieš patiekdami atvėsinkite bent 10 min. arba visiškai atšaldykite.

Vegetarams ir sveikuoliams – Briuselio kopūstai su baltojo elio glazūra.

6 porcijoms reikės:

briuselio-kopustai– 1 šaukšto alyvuogių aliejaus

– 1 nedidelio plonai supjaustyto svogūno

– 1 kg briuselio kopūstų (galite pirkti ir šaldytus, tik prieš gaminant atšildykite)

– 350 ml belgiškojo baltojo elio

– 1 šaukštelis druskos

– ¼ šaukštelio pipirų

Paruošimas:

  1. Ant vidutinės liepsnos įkaitinkite aliejų gilioje keptuvėje. Sudėkite svogūną ir kopūstus, kepkite maišydami, kol kopūstai pradės vietomis ruduoti, apie 3 min. Įmaišykite alų, druską ir pipirus.
  2. Uždėkite keptuvės dantį ir kepkite, retkarčiais pamaišydami, kol briuselio kopūstai suminkštės. Tai turėtų trukti apie 10 min. Atidenkite ir kepkite tol, kol išgaruos alus, dar apie 3 min.

Ir, žinoma, Jo didenybė, desertas – Moliūginis keksas su kreminio sūrio glaistu.moliuginis-keksas

12 porcijų reikės:

Keksui:

– 3 ½ stiklinės miltų

– 1 šaukto kepimo miltelių

– ¾ šaukštelio valg. Sodos

– ¾ šaukštelio druskos

– 2 šaukštų moliūgų prieskonių (jei nerasite pirkti, pasigaminti galite ir patys, lygiomis dalimis sumaišydami cinamoną, maltą nugą, imbierą ir gvazdikėlius). Kalėdiškesniam receptui galite įdėti netgi chai arbatos mišinio arba karšto vyno prieskonių.

– ½ stiklinės (~ ¾ pakelio) nesūdyto kambario temperatūros sviesto

– ½ stiklinės neriebaus graikiško jogurto

– 1 ¼ stiklinės rudojo cukraus

– 3 dideli kiaušiniai

– 1 ¼ stiklinės trinto moliūgo

– ¾ stiklinės moliūginio elio

Glaistui:

– 60 g kreminio sūrio

– ¼ stiklinės cukraus pudros

– 3 šaukštai moliūginio elio

– Smulkinto cukruoto imbiero papuošimui

Paruošimas:

  1. Įkaitinkite orkaitę iki 170◦ Kekso formą papurškite kepimo aliejumi arba ištepkite sviestu pagal pasirinkimą ir pabarstykite miltais.
  2. Paruoškite keksą: dideliame dubenyje sumaišykite miltus, kepimo miltelius, sodą, druską ir prieskonius.
  3. Mikseriu išplakite sviestą, jogurtą ir cukrų, kol masė taps vientisa. Po vieną įplakite kiaušinius ir pabaigoje įmaišykite trintą moliūgą.
  4. Pamažu įmaišykite sausus ingredientus ir alų: įpilkite 1/3 sausų produktų ir ½ alaus ir išmaišykite, kartokite procesą, kol gausite vientisą masę. Supilkite tešlą į formą ir kepimo mentele išlyginkite viršų. Kepkite apie 55 min. Patikrinkite dantų krapštuku – jeigu į keksą įsmeigtas krapštukas ištraukiamas švarus, pyragas iškepęs, jeigu ištraukiate apsivėlusį tešlą, kepėte per trumpai. Prieš apversdami leiskite atvėsti bent 15 min.
  5. Paruoškite glaistą: mikseriu išplakite kreminį sūrį, cukraus pudrą ir alų (alaus galite pilti ir šiek tiek daugiau, pagal skonį, tik nepersistenkite, kad kremas netaptų skystas). Glaistą ant kekso galite užtepti šaukštu arba konditeriniu maišeliu, pabarstykite cukruotais imbierais.

Skaunaus ir šventiško, alaus bei maisto aromatais dvelkiančio savaitgalio! Tokio visai poetiško.

Straipsnio šaltinis.

Facebook Komentarai

Related Post

Parašykite komentarą