Renginys po:

  • 00 D.
  • 00 VAL.
  • 00 MIN.
  • 00 SEK.
+

Kaip atpažinti tikrą alaus ekspertą?

Categories: Alus,Naujienos

Nors cicerone yra alaus ekspertas, ne bet kuris ekspertas gali save vadinti cicerone. Ne, šis straipsnis neturi nieko bendra su Senovės Roma, pasistengsime atsakyti, kodėl ne kiekvienas „ekspertas“ yra nusipelnęs pastarojo titulo.

Jeigu lankėtės restorane, greičiausiai teko susidurti su vyno someljė – ekspertu, kuris rekomendavo geriausią derinį prie jūsų pasirinktų patiekalų. O ką daryti, jeigu Jūs nenorite nei pinot nei chardonnay, o tiesiog atsigaivinti alumi?Čia Jums gali pagelbėti alaus cicerone (Lietuvoje sutinkami alaus someljė, kuriais alaus ekspertai pradėjo vadintis, apeliuodami į vyno mylėtojų auditoriją). Vis dėlto, ką turi žinoti tikras cicerone ir kaip tokiu tapti?

Ray Daniels sukurtoje cicerone sertifikavimo programoje yra 3 lygiai:

– Sertifikuoti alaus tiekėjas/barmenas (certified beer server), kuriems pakanka išlaikyti egzaminą internetu.

– Sertifikuotas cicerone (certified cicerone), kurie laiko asmeninį egzaminą, kartu su skonio/degustavimo testu.

– Sertifikuostas cicerone-ekpertas (certified master cicerone), kurio egzaminas trunka net dvi dienas.

Žinoma, cicerone arba alaus someljė, sertifikavimo programų pasaulyje yra daugiau, bet dauguma jų susideda iš tokių pagrindų:

  • Alaus laikymas ir patiekimas
  • Alaus stiliai
  • Alaus skoniai ir vertinimas
  • Alaus ingredientai ir gamyba
  • Alaus ir maisto derinimas

Nuo paprasto „eksperto“ cicerone skirsis savo itin plačiomis žiniomis apie alų ir išlavintu skoniu bei gebėjimu degustuoti, o štai Cicerone-ekspertas jau turės kone enciklopedinį išsilavinimą apie alų ir gebėjimą nusakyti visą alaus skonių spektrą tiksliais terminais. Būtent tokiems ekspertams mokymo įstaigos netgi rekomenduoja būti pakeliavusiems po Europos valstybes, turinčias gilias alaus virimo tradicijas, patiems virti alų bei turėti alaus degustacijų vedimo, alaus ir maisto derinimo renginių patirties.

Tad, kai kitą Jūsų degustaciją ves „žinomas alaus ekspertas“, nepamirškite jo paklausti, kokius mokslus jis yra baigęs, nes kad išmanytum apie alų, vien tik ragauti nepakanka… 😉

Facebook Komentarai

Related Post

Parašykite komentarą