Renginys po:

  • 00 D.
  • 00 VAL.
  • 00 MIN.
  • 00 SEK.
+

Dundulio naujiena – kiečių gruit elis

Categories: Alus,Naujienos

Dundulis jau antrus metus oficialiai jungiasi prie Gruit alaus dienos minėjimo. Šia proga, Vasario 1 d. alubarius ir alaus krautuvės pasieks Kiečių gruit elis. Tai jau ketvirtoji šio žolinio alaus versija, kurio virimui naudojam vieną iš karčiausių Europoje žinomų žolių – pelyną (Artemisia absinthium), bei paprastąjį kietį (Artemisia vulgaris). Toks žolelių derinys, puikiai pakeičia apynius aluje ir jau viduramžiais naudotas vienuolynuose – Wermuth alui virti.

Suvaldytas pelyno kartumas ir žoliniai kiečių tonai harmoningai dera su salyklais, bei kiek primena daugeliui pažįstamą vermuto vyną.

Kur paragauti: http://bit.ly/Kieciai

Dundulis Gruit dieną mini kartu su https://www.gruitday.com/2017participants/.

Informacijos šaltinis.

Kas yra gruit elis?

Gruit arba grut (iš vok. Kalb. žolelė, vaistažolė) – tai alus, kurio skoniui ar kartumui sukurti vietoj apynių naudojamas žolelių mišinys. Dauguma dažniausiai naudojamų ingredientų yra daugiau mažiau pažįstami – kraujažolės, šilojas, gebenės, kietis ir t.t., kol kitos rūšys įtraukia kadagio uogas, imbierą, kmynus ar, pavyzdžiui, anyžius.

Svarbu pabrėžti, kad iki XV-XVI amžiaus tokie žolelių mišiniai buvo naudojami vietoj apynių, kurių išplitimą tuo metu lėmė daug faktorių, įskaitant ir Vokietijoje išleistą  „alaus švarumo“  įstatymą („Reinheitsgebot“), kuris teigė, kad  vieninteliai ingredientai, kuriuos buvo galima naudoti gaminant alų,   buvo  vanduo, apyniai ir  miežiai.

Kitas paaiškinimas, kodėl buvo nustota naudoti žolelių mišinius, yra grindžiamas religiniais įsitikinimais. Kadangi kai kurie ingredientai turėjo jusles stimuliuojančių savybių, jų keitimas į raminantį poveikį turinčius apynius buvo logiškas žingsnis puritonizmo metu, kai net mažiausias malonumas buvo laikomas nuodėme. Tik 1990-aisiais smulkūs bravorai Anglijoje ir Amerikoje pradėjo eksperimentuoti su gruit eliu ir sugrąžino jį į lentynas.

Straipsnio šaltinis.

Facebook Komentarai

Related Post

Parašykite komentarą