Renginys po:

  • 00 D.
  • 00 VAL.
  • 00 MIN.
  • 00 SEK.
+

Dundulio akmeninis „Moko Maukas“ ir kas yra Stein alus

Categories: Alus,Naujienos

Dundulis šiandien alaus mylėtojus nudžiugino paskelbęs, jog pagamino akmeninį alų Moko Maukas. Kodėl akmeninį? Štai ką apie naujieną pasakoja patys aludariai:

„Apie 1820 metus Anglijoje paplitę, o  vėliau ir visoje Europoje išpopuliarėję Chevalier miežiai iki XIX a. pabaigos tapo pagrindinė miežių rūšimi salyklui gaminti.  Prieš keletą metų šių miežių kultūra buvo atkurta bei pagaminta iš jų keletą tonų salyklo. Šiais metais mums pavyko gauti Chevallier miežių salyklo. Salyklo gamintojai mus perspėjo, jog ši  miežių rūšis kaprizinga ir todėl be specialaus dekokcijos salinimo būdo jo neįveiksim.  Toks įššūkis mus tik įkvėpė ir nuteikė išbandyti šį salyklą milinant. Milinimas akmenimis – tai  būdas iki baltumo įkaitintais akmenimis kelti salinimo  temperatūrą, o kartu ir savotiška dekokcija. Reikia pastebėti, jog salyklininkai buvo teisūs – įprastose salinimo temperatūrose salyklas niekaip nesidavė sugerti vandenį, tad niekaip nesalo. Tik įmetus karštus akmenis – mentalas po truputi saldėjo ir darėsi klampesnis.“

Manoma, kad toks alaus virimo būdas – naudojant karštus akmenis, buvo sugalvotas vokiečių dėl originaliame pavadinime naudojamo žodžio stein, kuris išvertus iš vokiečių kalbos reiškia akmenį. Toks alus labiausiai buvo paplitęs Alpių kalnyno regione, kur akmenys galėjo būti lengvai surenkami ir pargabenami atgal į bravorus. Akmenų kaip šilumos šaltinio panaudojimas viduramžiais buvo gana logiškas sprendimas – įmesti į medinį kubilą, pripildytą misa, įkaitinti akmenys sukeldavo katilo efektą, priversdami viralą burbuliuoti vos per keletą minučių. Šio viralo rezultatas ir buvo stein alus.

 Metodas, ko gero, būtų pamirštas, jei ne Rauchenfels bravoras, kuris atgaivino šią techniką 1982 metais, Bavarijoje. Bravoro aludariai gamybai naudojo graywacke tamsų smėlinį akmenį, kuris yra itin atsparus ir nesuyra aukštoje temperatūroje. Svarbu atkreipti dėmesį, kad stein alus apibūdina gamybos metodą, o ne konkretų stilių.

Apie Moko Mauką:

„Įkaitintais akmenimis  karamelizuotas bei paskrudintas salyklas, suteikia alui salsvą, stotingą salyklinį skonį.   Darydami “Moko Mauko” alų, akcentavom milinimo techniką, tad stengėmės neužgožti salykliškumo apyniais, tad ir kaip mylime apynio kartėsį, susivaldėm ir apynių šįkart dėjom tiek, jog  dominuotų salykliškumas.  “Moko Maukas” – antroko  stiprumo – 5.5% laipsnių, salsvai  bet neįkyriai lipšnus,  šiek tiek stačiokiškas,lengvu  laužo dūmu kvepiantis – kaip pritinka nuo kaimo sodžiaus kilusiam.“

Naujienos paragauti galite:

Alaus ir giros krautuvėlė “Špunka”
Užupio 9, Vilnius

Baras „Elektrit“
T. Ševčenkos g. 16, Vilnius

Špunka
Etmonų g. 3, Vilnius

Vingiu Dubingiu Aludė
K. Donelaičio g. 41, Kaunas

Alaus ir giros krautuvėlė „Špunka“
Liepojos g. 12, Klaipėda

„Špunka“ Old Barrel Pub
Savanorių a. 4 A, Panevėžys

Facebook Komentarai

Related Post

Parašykite komentarą