Renginys po:

  • 00 D.
  • 00 VAL.
  • 00 MIN.
  • 00 SEK.
+

Alaus patiekimas – kaip atsirado Nonik taurė?

Categories: Alus,Naujienos

  Lankydamasi bare, aš retai jaudinuosi dėl to, kokioje taurėje yra patiekiamas mano alus. Žinoma, kadangi esu mergina, mano akis mėgsta estetiką, todėl visuomet smagiau (neminint skonio aspekto), kai mano gėrimą patiekia dailesnėje taurėje. Štai vienas alaus someljė, kategoriškai purtosi alaus bokalų, na ir man alus juose (gal dėl nuolatinio naudojimo kaimiško, tradicinio alaus reklamose) retai asocijuojasi su rafinuotumu.

Viena įdomiausių taurių man visuomet atrodė Nonik pinta, todėl pasmalsavau, kaip ir kodėl ji atsirado, ir kam gi skirtas tas iškilimas netoli viršaus: pasirodo, jis neturi nieko bendro su alaus skoninėmis savybėmis.

Apie 1930-iuosius Anglijoje alus buvo geriamas iš bokalų lygiais kraštais, prieš 30-iuosius metus tai buvo stiklas su storomis sienelėmis, lygiais kraštais ir be rankenos, o štai vėliau smuklėse paplito variacijos su rankena. Vėliau, 1938-aisiais, pasirodė alaus bokalai su duobutėmis – jų sukūrimas buvo paremtas tuo, kad tam tikro stiliaus alus apšviestas per nelygų stiklą atrodė patraukliau nei per ekvivalentą lygiais kraštais. Tačiau 1940-aisiais pagrindinė problema su stiklu lygiais šonais buvo ta, kad sandėliuojant, laikant ir plaunant kartu, kraštai dėl trinties neatlaikydavo – trūkinėjo ir skilinėjo. Tam ir buvo sukurta Nonik pinta su iškiliu žiedu netoli taurės viršaus, kad apsaugotų stiklą nuo susidėvėjimo. Grakštesnė, siauresnė originalo variacija su išlyginta Nonik žiedo interpretacija buvo entuziastingai sutikta stautų aludarių ir 1970-aiais tavo klasikine Guinness pinta.

Na, o pastaruoju metu matoma tendencija, kad Nonik pintos vėl keičiamos lygiu stiklu, o bokalus išvysti apskritai tapo sunkoka. Kaip ten bebūtų, nors ir žinome, kad kiekvienas stilius turėtų būtų geriamas iš jam pritaikyto stiklo, barams laikyti kelias rūšis būtų tikras iššūkis, todėl pamėginti ir sužinoti, kaip alaus patiekimas veikia jo skonį dažniausiai galima tik privačių, tam pritaikytų degustacijų metu.

Facebook Komentarai

Related Post

Parašykite komentarą