Renginys po:

  • 00 D.
  • 00 VAL.
  • 00 MIN.
  • 00 SEK.
+

Alaus mitai. Brandinta rūsiuose

Categories: Alus,Naujienos

Kai kurie aludariai didžiuojasi, kad alų brandina rūsiuose. Tačiau kiek tai svarbu?

Jei turite draugų, kurie pastaraisiais metais statėsi namus, turėjote pastebėti, kad dauguma jų yra be rūsio. Priežastis: tai kainuoja papildomai pinigų ir retai benaudojama. Jei rasite namus su rūsiais – nusileiskite žemyn ir pažiūrėkite, kiek realiai rūsio patalpos naudojama. Dažniausiai rasite užkrautas arba tuščias erdves. Tad kodėl gi šiuolaikinis bravoras turi turėti rūsį?

Dar nelabai seniai vienintelis būdas išlaikyti vėsiai per vasarą ir nesušaldžius žiemą buvo rūsiai. Žemė ilgai laiko šilumą ir todėl kuo gilesnis rūsys, tuo mažiau svyruoja temperatūra. Tik prieš keletą dešimtmečių žmonės važinėjo arkliais, arė žemę su jaučiais… Dabar tai pamatyti yra nedidelė egzotika. Turime nebrangią elektrą, turime įvairius šaldytuvus ir tai pakeitė mūsų gyvenimus.

Jei norėsite rasti šiuolaikinį bravorą, kuris naujai statydamas patalpas nepamiršta rūsio – jums teks labai rimta užduotis. Tai, kad alus fermentuojamas rūsiuose iš esmės nieko nepasako. Rūsiai linkę drėkti ir juose atsiranda pelėsis, o pelėsis alui tikrai nieko gero neduoda. Visame rūsyje yra vienoda patalpos temperatūra. Šiuolaikiškomis priemonėmis besinaudojantys bravorai sugeba fermentavimo talpose palaikyti tokią temperatūrą, kuri labiausiai tinkama ten esančio alaus mielėms. Tačiau svarbu nepamiršti, kad skirtingi alūs dažnai turi skirtingas mieles, o kiekvienos mielės turi savo mėgstamą temperatūrą. Nereguliuojant temperatūros alaus gamyba ir kokybė yra stipriai apribota. Grįžtant prie brandinimo, tai brandinimas vyksta talpose su reguliuojama temperatūra ir pliusas rūsio tik tas, kad taupoma elektra. Pačiam alui tai nesuteikia skonio ar išskirtinumo. Didžiausias alaus išskirtinumas yra jo skonis, kurio paslaptis yra mokslo pasiekimai bei sąžinė.

Rūsys yra gerai išpilstyto alaus laikymui, nes ten tamsu ir stabili temperatūra, vis dėlto dabar galima naudotis kondicionieriais, kurie taip pat padeda užtikrinti stabilią temperatūrą. Beje, retas alus yra brandinamas labai ilgai.

O šios istorijos moralas paprastas – kartais reikia suprasti, kad ne viskas kas buvo yra labai gerai. Žinoma, tai nebūtinai yra labai blogai, bet dar prieš 10 metų apie išmanųjį telefoną tik pasvajoti galėjome.

Facebook Komentarai

Related Post

Parašykite komentarą