Renginys po:

  • 00 D.
  • 00 VAL.
  • 00 MIN.
  • 00 SEK.
+

5 klausimai Genys brewing Co. bravorui

Categories: Alus,Naujienos

Šįkart penkis klausimus uždavėme pastaruoju metu nerimstančiam ir vieną po kito naują alų pristatančiam Genys Brewing Co. bravorui. Į klausimus atsakė bravoro aludaris Jonas Miežys.

  1. Ar darbas bravore skiriasi nuo to, kaip jį įsivaizdavote iki pradėdami? Kodėl?

Ir taip, ir ne. Su aludaryste susipažinau jau seniai – namuose, tad pagrindiniai darbo procesai išliko tie patys, tik sąlygos pasikeitė. Kai ėmiausi namų aludarystės, buvo metas, kai Lietuvoje buvo labai maža alaus pasiūla – parduotuvių lentynose stovėjo tik kelių pavadinimų, kiekvieno skoniui pataikaujantys industriniai alūs. O aš buvau visko išragavęs per keliones, tad „įstojau“ į interneto universitetą ir ėmiausi savo eksperimentų.

Statydami bravorą daugiausiai investavome į pačią moderniausią įrangą – iš visų nepriklausomų gamintojų tokį modernų bravorą turime vieninteliai Lietuvoje. Tad man dirbti dabar yra vienas malonumas. Kartu tai reiškia, kad viską turiu daryti be galo kruopščiai ir atsakingai. Jeigu kažkas nepavyks namuose – išpilti teks tik 20 litrų alaus, o jeigu taip nutiktų bravore, „Genys Brewing Co.“ patirtų labai didelius nuostolius.

  1. Koks yra naujo alaus kūrimo procesas? Kaip nusprendžiate, kokį alų virsite toliau?

Prasideda nuo idėjų – sėdame ir su komanda galvojame, kokį alų mums dabar būtų įdomiausia ragauti ir gaminti. Pradžioje išsirenkame stilių, tuomet – jo skonines ir aromatines savybes. Į šį procesą būna įsitraukęs visas kolektyvas, džiaugiuosi, kad nė vienas nebijome eksperimentuoti. Tuomet jau aš vienas sėdu ir bandau sukurti receptą. Pats jį išbandau, paprastai laukia keletas virimų mažomis partijomis. Jeigu skonis geras, rezultatas visus tenkina, tuomet tą receptą ruošiu didžiajai alaus partijai.

  1. Kiek eksperimentų su receptu įprastai būna iki tai pabando klientai?

Dabar jau esu išviręs per 120 receptų ir vis dar ieškau naujų. Tad bandymų ir ragavimų tikrai būna daug J

Su partneriu Laurynu buvome sugalvoję šūkį „Geniui“ – „alus yra menas“. Deja, jo ant etikečių  taip ir neišvysite, nes šūkį naudoti uždraudė Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamentas. Tačiau ta frazė labai tiksliai nupasakoja mūsų kūrybos procesą. Jis paremtas ieškojimų keliu – užsisakome kruopščiai atrinktas įvairių apynių rūšis, visa komanda juos degustuojame, deriname – dirbame darbą, kuris būtų kiekvieno alaus entuziasto svajonė. Ir ne dėl to, kad turiu galimybę visą dieną ragauti alų, bet dėl to, kad turiu galimybę kurti alų iš pačių įdomiausių ir geriausių ingredientų, juos rinktis pagal skonį, o ne kainą.

  1. Jeigu galėtumėte išvirti vieną alų, neskaičiuodami sąnaudų ir kainos, koks alus tai būtų?

Mano labai mėgstamas alaus stilius yra Flandrijos raudonasis elis – jo išskirtinis ne tik skonis, bet ir gamybos procesas. Šis – labai sudėtingas, nes alus ąžuolo statinėse yra brandinamas kelerius metus, taip pat maišomas su jaunu alumi. Pasilieku tai kaip iššūkį tolimai ateičiai.

  1. Kokia didžiausia problema, su kuria susidūrėte, pradėdami veiklą?

Biurokratija ir vis kvailėjantys įstatymai.

Daugiau apie bravorą:

Nuo 2017 m. veiklą pradėjo „Genys Brewing Co.“ bravoras, kuris tapo vieninteliu nepriklausomu nedidelių alaus gamintojų bravoru, galinčiu pasigirti pačiomis moderniausiomis technologijomis. Į jo įrengimą buvo investuota 700 tūkstančių eurų.

Apie Lauryną Lisauską: „Craft“ alus – jau trečias virusas, kuriuo jis mėgina užkrėsti lietuvius. Pirmieji du sulaukė įspūdingos sėkmės. Iš pradžių tai buvo šokių muzika ir „RyRalio“ vakarėliai, kai šokių muzika čia dar niekam nepatiko, kiek vėliau – viskio barai bei per juos skleista šio šimtmečius skaičiuojančio gėrimo kultūra. „Genys Brewing Co.“ istoriją Lietuvoje jis kurs pagal jau išbandytus veiklos principus.

 Apie Joną Miežį: Didžiausias alaus gerbėjas Lietuvoje, sukūręs jau per 120 alaus receptų. Ilgus metus jis dirbo dizaineriu-maketuotoju, iki kol nesutiko savo (dabartinio) verslo partnerio Lauryno. Vertinantis tik tai, kas natūralu, namų aludarystę jis atrado po to, kai suvokė, kad industrinis, parduotuvėse dažniausiai matomas alus turi vos kruopelytę tikrojo alaus skonio savybių.

Facebook Komentarai

Related Post

Parašykite komentarą