Renginys po:

  • 00 D.
  • 00 VAL.
  • 00 MIN.
  • 00 SEK.
+

5 klausimai apie „Švyturio“ ir „Brooklyn Brewery“ partnerystę

Categories: Alus,Naujienos

Jeigu nesate didelis naujienų portalų entuziastas, trumpai supažindinsime su situacija – JAV alaus darykla Brooklyn Brewery kartu su Švyturio alaus darykla greitai kartu atvers naujo bravoro duris Klaipėdoje. Tikrai ambicingas ir labai įdomus projektas, apie kurį suskubome užduoti 5 klausimus Švyturio aludariams norėdami sužinoti, kuo daugiau apie daryklų bendradarbiavimą ir naująjį bravorą.

1.Craft alaus mėgėjams, ko gero, teko ragauti Jūsų kolaboracijos su Garrett Oliver rezultato, tačiau tiems, kurie nieko apie tai negirdėjo, gal galite pasidalinti trumpa priešistore – kaip gimė naujojo bravoro projektas; kuri pusė buvo pagrindinis iniciatorius ir kiek užtruko planavimo procesas?

Gal aš pats net nežinau visų detalių, nes tai didelis sprendimas priimtas daugelio žmonių, skirtingais laikais ir skirtingose vietose. Tada, kai virėme Jam Session su Garrett Oliver, Carlsberg buvo pradėjęs bendradarbiavimą su Brooklyn Brewery ir tai abipusio intereso partnerystė – vieni yra alaus pasaulį keičiantys JAV aludariai, kiti yra labai stiprūs Europoje ir Azijoje, kur Brooklyn turi daug potencialo. Tik apie tai sužinojęs supratau, kad mums tai didesnė galimybė nei Brooklyn alaus buteliukų prekyba Lietuvoje, nors ir tai dar vienas stiprus žingsnis pirmyn stumiant alaus kultūrą. Ir štai po kelių mėnesių Švyturio daryklos kieme spaudžiu ranką žmogui, kurį prieš kelis metus daug žiūrėjau ir skaičiau internete – Garrett Oliver himself! Mes tuomet turėjome ambiciją, kurią tebeturime ir dabar – daryti įdomiausią alų ir su naujomis alaus rūšimis vystyti alaus kultūrą Lietuvoje. Nesu tikras, ar tokios apimties bendradarbiavimas būtent Lietuvoje, kokį statome dabar, buvo bent idėjos stadijoje kieno nors galvoje, bet esu įsitikinęs, kad Garrett apsilankymas turėjo esminės įtakos sprendimui. Ir jis, ir mes suprantame, kad esame dar pakankamai pradinėje įdomių alų stadijoje, tačiau potencialą jis pamatė ir mūsų alus jam patiko. Kiek laiko viskas truko – apie porą metų, bet tam įtakos turi ir visokia nuobodi biurokratija su savivaldybėmis.

2. Kokias naujoves planuojate naujoje darykloje – kokios staigmenos laukia alaus mylėtojų Lietuvoje?

Visos staigmenos dar dirbtuvių eksperimentų talpose ir kalendoriuje. Esminis dalykas yra tai, kad mes galėsime būti drąsesni su eksperimentais ir verdant Quadruppel nebereikės daryti 15 000 l. Minimali partija bus 3 000 l alaus, o tai jau yra geras kiekis drąsesniems eksperimentams, alui mažesnėms progoms, ar alui, kurio bus tik mūsų pačių tap-room’e. Naujoje darykloje turėsime rūsį barrel-age‘inimui – manau, kad esame šios srities pionieriai Lietuvoje ir prieš gerą mėnesį pripildėme jau penktą statinių rūšį ir su tuo planuojame dirbti dar labiau. Nauja alaus įranga leis mums geriau atlikti dryhoppingą ir mūsų vienas Bocmano ūsų IPA variantas virs platesne apyniais užtaisyta armada, nes sultingus apynius aluje mes mėgstame ir dirbame tam, kad tokių mėgėjų Lietuvoje daugėtų.

3. Gal galite plačiau papasakoti apie Brooklyn Brewery vaidmenį šio projekto įgyvendinime – kiek Jūsų partnerių idėjų galėsime paragauti bravorui atvėrus duris ir kaip praktiškai vyks ši partnerystė? 

Svarbus dalykas yra tai, kad tai bus bendros idėjos. Tai bus Švyturio alaus darykla, kuri gamins Švyturio Tradicinės kolekcijos ir Raudonų plytų alaus rūšis. Visos idėjos ir įgyvendinimas bus vietos komandos ir tai bus pirmiausia mūsų namai ir eksperimentų laukas, o Brooklyn dažniau užims mentoriaus ir pagalbininko rolę, bet tikrai bus alaus rūšių sukurtų kartu ir išvirtų New Yorker’iečių rankomis. Tai reiškia, kad pašonėje, ir kartais prie katilų, turėsime didžiausią patirtį įdomaus alaus pasaulyje, kokią tik patys galime sugalvoti.

4. Kalbant apie patį bravorą – kokiais kiekiais planuojate virti naujoje darykloje ir kaip manote, kada startuosite? Galbūt galite pasidalinti savo vizija pirmiesiems bravoro gyvavimo metams? 

Minimali partija bus 3 000 l, maksimali apie 12 000 l. Taigi, iš esmės partijos mažos. Startuoti norime dar šiemet, nes prisijaukinti naujus įrengimus nepavyksta per dieną.

Visgi esminiai pokyčio metai, kuriuos matys plati visuomenė bus kiti – 2018-tieji. Tuomet norime atidaryti naują daryklą pilnai – tai reiškia, kad greta gamybos patalpų bus gastro-pub‘as, kuris vaidins stiprią rolę alaus kultūros vystyme. Norime, kad esminis žodis šioje darykloje būtų atvirumas: kaip galima detaliau rodysime visus procesus, turėsime įdomų asortimentą degustacijose, stiprią virtuvę ir personalą, kurie serga alumi ir gali pasakoti apie jo dermę su maistu. Norime, kad tai būtų sociali vieta ir joje vyktų alaus ir kultūros renginiai – todėl projektavimo stadijoje tenka daug kalbėti apie tai, kad viskas būtų kuo patogiau svečiui, o nebūtinai kaip lengviau įrangos instaliuotojui. Svarbiausia, aišku, alus – prisipažinsiu, kad akmenyje iškalto plano tam nėra, bet norėčiau, kad per pirmus metus mes išvirtume 10 naujų alaus rūšių.

Beje, dėl personalo, jeigu tarp Jūsų skaitytojų yra jaučiančių, kad norėtų prisidėti savo rankomis, širdimi ir nuoširdumu prie mūsų naujojo projekto – atsiųskite mums žinutę į Švyturio ar Raudonų plytų facebook puslapius. Aludarių komandą turime, tačiau ateityje reikės žmonių: gastro-pub‘ui reikės talentų virtuvėje ir nuoširdžių sielų abipus baro, reikės alumi degančių svetingų žmonių.

5. Kuo naujojo bravoro produkcija skirsis nuo esamo Jūsų asortimento – ar apskritai planuojate akcentuoti tokią skirtį? Jei taip, kaip planuojate ją įgyvendinti ir kiek radikalaus pasikeitimo turėtume laukti?

Jeigu klausiate apie prekių ženklų pasikeitimus ar naujų atsiradimus – to neplanuojame – archeologinių tyrinėjimų ir senolių receptų neieškome 🙂 Tai bus tęsinys to, ką darome dabar, tik darykla stipriai praplės mūsų galimybes. Tai bus kitokie alaus stiliai. Dabar matome situaciją, kad įdomesni alūs nėra tokie dideli pardavimo kiekių prasme, kaip visų jau gerokai pamėgtas kvietinis alus ar tamsūs lageriai, todėl toliau vystant Švyturio Tradicinę kolekciją ir Raudonų plytų alaus asortimentą mažas partijos dydis – kas yra esminis skirtumas vs. mūsų dabartinę gamybą – dabar mums labai reikalingas, nes keliame sau aukštas ambicijas.

Laukite daugiau alaus, laukite daugiau skonio, laukite geros vietos užsukti Klaipėdoje.

Facebook Komentarai

Related Post

Parašykite komentarą